Steelnova skaffar sin första trådbockningsmaskin från oss på Axelent Engineering - Axelent Engineering

Steelnova skaffar sin första trådbockningsmaskin från oss på Axelent Engineering

Axelent Engineering är glada att Steelnova vill satsa på sin första trådbockningsmaskin från oss. Maskinen är en FTX14 från Numalliance och kan bocka tråd som är 4–14 mm. Vi besökte Steelnova för att höra mer om deras företagsresa, produkterna och deras senaste maskin från oss och det samarbetet.

Steelnova Axelent Engineering

Steelnova startades 2001. Första året hade företaget en omsättning på 7 miljoner och 3–4 anställda, sen har utvecklingen gått stadigt framåt. Idag är de 35 anställda och cirka 4–5 personer hyrs in. Omsättningen låg på 110 miljoner 2022.  Bygget har fått två större tillbyggnader både för 10 år sedan och även under förra året, och verkar nu på cirka 7500 km².

 

Steelnova är en underleverantör för möbelindustrin där deras huvudsakliga produktsegment är stolsunderreden men även en del möbeldetaljer till bord mm. De gör ungefär 300 000 sitselement om året. Företaget jobbar mycket med produktutveckling tillsammans med sina kunder där idéer och skisser utvecklas till nya produkter. Cirka 70–75 procent av kunderna finns i Sverige medan 30 procent går till utlandet där stora kunder är Polen och Baltikum men även Norge.

 

Vi har träffat ägarna Bo Andersson och Johan Svensson som båda var med och startade Steelnova. De har varit aktiva inom möbelbranschen sedan länge, och valde att tillsammans satsa på ett eget företag.

 

Bildtext: Från vänster Mats Göthberg från Axelent Engineering samt Elmir Sahinovic,  Bo Andersson och Johan Svensson och från Steelnova.

Steelnova producerar svetsade produkter i svetsade stålrör i dimensioner Ø 10 mm – Ø 140 mm i diameter. De laserskär mycket rör med hål, där de sedan bockas och svetsas. Cirka 45 procent består av sammansättning genom svetsning.

 

Företaget har ingen egen ytbehandling, utan skickar dem för ytbehandling av krom eller lack. Ungefär 20–25 procent av produkterna monteras och packas ner i kartong medan vissa packas för montering hos slutkund.

 

Numalliance FTX14

Berätta om den senaste maskinen som vi levererat och vad den utför?

 

Det är en trådbockningsmaskin vilket är helt nytt för oss. Vi såg att det skulle bli mer kostnadseffektivt att ha den funktionen hos oss. Metoden är närbesläktad med rörbockning, och vi har kunnig och intresserad personal hos oss som vill lära sig, så därför ville vi satsa på detta. Genom att ta hem den produktionen till eget hus kan vi vara mer konkurrenskraftiga. Det bespararar oss både ledtider och transporter förstås.

 

Maskinen skapar medstolar och fåtöljunderrede i mått mellan 5–12 mm. Maskinen är lämpad för trådbockning mellan 4–14 mm.

 

Sedan tidigare har vi haft flertalet italienska maskiner av annat märke, men när det gäller trådbockningsmaskiner vet vi att Numalliance har stor erfarenhet av att producera den här typen av maskiner och är väletablerade. Vi tyckte också att det kändes bra och tryggt att anlita en lokal aktör då vi bara har 4–5 mil till Axelent Engineering i Gislaved.

 

Vi tycker samarbetet har fungerat mycket väl. Även om man har mycket erfarenhet av bockning och den biten så är det såklart en ny teknik och en ny maskintyp för oss att lära oss, men där har vi fått god hjälp och stöttning på vägen.

Standardmaskiner Läs mer om vårt erbjudande av standardmaskiner här!

Gå till standardmaskiner
Numalliance