Axelent Engineering har levererat trådbockningsmaskin till Delex i Forsheda - Axelent Engineering

Axelent Engineering har levererat trådbockningsmaskin till Delex i Forsheda

Delex Numalliance maskin

Kundcase Trådbockningsmaskin

Axelent Engineering har levererat en FTX13 trådbockningsmaskin från Numalliance till Delex i Forsheda under 2022. Delex är ett familjeägt företag som nu drivs av andra generationen sedan företaget grundades 1974. Just nu är dem på en expansionsresa både vad gäller utveckling i produktion, och genom byggnation av ny lageryta.

FTX13 Trådbockningsmaskin

Lär känna vår kund Delex

Delex är ett famileägt företag som grundades 1974 där det nu är andra generation som driver företaget. Erik Forsberg driver företaget tillsammans med Sebastian Mårtensson. Delex har 46 anställda i Forsheda. De har även en fabrik i Polen med 27 anställda. Företaget är specialiserat på trådbockning men även rörbockning samt montering och hopsvetsning av detaljer. Den egna produkten Toolflex består av ungefär en fjärdedel av omsättningen och är en produkt som firar 40 år i år. Det är en praktisk redskapshållare för bland annat trädgårds- eller städredskap.

Fordonsindustrin är ett stort kundsegment bestående av ungefär 25 procent av det som produceras, men genom strategiskt arbete har man idag en bredd av andra typer av kunder också. Just nu expanderar företaget och bygger ut med 4000 kvadratmeter ny lageryta. Sedermera kommer även delar av produktionsytan förflyttas för att skapa mer utrymme.

Delex har en bred maskinpark för att kunna täcka olika bockningstekniker, där de även har egen verkstad, service och underhåll under eget tak. En styrka som de värnar mycket om och ständigt utvecklar.

FTX13 Numalliance

Maskin från Numalliance Ny trådbockningsmaskin FTX13 för större flexibilitet

Erik Forsberg är VD för Delex och delägare sedan 2012, men har varit en del av företaget hela livet. Med sin resa genom företaget med roller som både verktygsmakare och konstruktör har han stor förståelse för att man ständigt behöver vara på tårna när det gäller att hänga med i utvecklingen. Ett steg i det kan vara att expandera men också att vidareutveckla sin produktion på olika sätt. En äldre maskin började bli utdaterad och saknade tillgängliga reservdelar, så där såg de behovet av att byta ut den mot en ny variant. Axelent Engineering har fått vara delaktig på den resan genom att ha levererat en FTX13 från Numalliance till Delex under 2022.

Detta gav dem en mer flexibel och effektiv trådbockningsmaskin som hanterar tråddiameter från 4-13 mm. Denna variant av maskin är deras tredje i ordningen av den sorten, där två finns i Sverige och en i fabriken i Polen. Utöver dessa maskiner har de ett flertal andra maskiner från Numalliance av märkena Macksoft, Robomac och Numac.

– Vi jämförde flera olika leverantörer, men eftersom vi redan har ett flertal maskiner av det här märket och därmed också kunskap om hur deras maskiner fungerar föll det på det här alternativet. De har även förförståelse för våra behov och vi har en etablerad kontakt med maskinleverantören också vilket också varit viktigt för oss.

– Vi har sedan tidigare anlitat Axelent Engineering för en svetsutrustning som implementerats i en av våra produktionslösningar. Samarbetet med Mats på Axelent Engineering har fungerat jättebra. Jag kände även honom sedan tidigare och det har varit en trygg process, säger Erik.

Reservdelar, verktyg och service

Installation av ny maskin sköts av Numalliance men fr.o.m i år kommer försäljning av reservdelar, verktyg samt service på maskinerna att skötas i första hand från Axelent Engineering. Detta ser vi ju som något som ger närhet och trygghet till våra kunder, säger Mats Göthberg, säljare på Axelent Engineering.